PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

RM125.5 Juta BWI Sudah Diagih Setakat Semalam

KUALA LUMPUR: Lebih RM125.5 juta Bantuan Wang Ihsan (BWI) yang berjumlah RM1,000 kepada setiap penerima sudah disalurkan melalui Tabung Kumpulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN) kepada negeri yang terjejas banjir bagi tujuan pengagihan kepada ketua keluarga isi rumah yang terbabit bencana itu, hingga semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata ia adalah sebahagian daripada Bantuan Banjir Keluarga Malaysia untuk mangsa banjir berjumlah RM1.4 bilion yang diumumkan beliau pada 29 Disember tahun lalu.

Beliau berkata, hingga kelmarin, prestasi pengagihan bagi mangsa yang berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) adalah sebanyak 97.3 peratus daripada bilangan ketua isi rumah yang layak bagi gelombang pertama banjir di lapan negeri yang terjejas.

"Prestasi pengagihan bagi gelombang kedua adalah sebanyak 57.3 peratus meliputi Terengganu, Negeri Sembilan, Kelantan, Pahang, Sabah dan Johor," katanya.

Beliau berkata demikian ketika memberikan penerangan berhubung Bantuan Bencana Banjir pada Mesyuarat Khas Parlimen di Dewan Rakyat, hari ini.

 

-Berita Harian

 

 

Kerja Pembersihan Pascabanjir Capai 98.17 Peratus Siap: NADMA

KUALA LUMPUR - Kerja-kerja pembersihan sisa pascabanjir di enam negeri telah mencapai keseluruhan 98.17 peratus siap di bawah fasa pertama dan 100 peratus untuk fasa kedua melibatkan hanya dua negeri (Negeri Sembilan dan Melaka) setakat semalam.


Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan (Nadma) dalam kenyataan hari ini memaklumkan sebanyak 438 tan sisa banjir telah dibersihkan pada kedua-dua fasa pembersihan dengan menggunakan 112 jentera dan 354 pekerja.

"Fasa pertama kerja pembersihan pascabanjir di Johor telah mencapai 90 peratus dengan kawasan tumpuan pembersihan di daerah Segamat dan Muar, manakala di Pahang, kerja pembersihan kekal pada 99 peratus kerana berdasarkan rondaan hari ini masih terdapat sisa baharu dikeluarkan dari kawasan perumahan.


Sementara itu, menurut laporan Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG), terdapat pertambahan empat kejadian tanah runtuh telah direkodkan iaitu masing-masing dua di Sabah dan Sarawak menjadikan jumlah keseluruhan kejadian tanah runtuh sepanjang monsun timur laut (MTL) 2021/2022 adalah sebanyak 280.

Kenyataan itu turut memaklumkan sebanyak 61.7 peratus Ketua Isi Rumah (KIR) terkesan dalam gelombang pertama dan 52.3 peratus terkesan dalam gelombang kedua, telah menerima bayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) membabitkan peruntukan sebanyak RM64,833,000.

- Bernama

Enam Negeri Selesai Pembayaran Bantuan Wang Ihsan: NADMA

KUALA LUMPUR - Enam negeri iaitu Perak, Terengganu, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan dan Kelantan selesai 100 peratus pembayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada Ketua Isi Rumah (KIR) yang terkesan akibat banjir, setakat pagi Jumaat.


Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dalam kenyataan memaklumkan, negeri-negeri lain termasuk Pahang dan Selangor untuk tempoh sama, masing-masing mencatatkan peratusan agihan BWI sebanyak 96.4 dan 97 peratus daripada jumlah KIR yang terkesan.

Sehingga 12 tengah hari Jumaat, dua negeri dilaporkan masih terjejas dengan bencana banjir melibatkan tiga daerah di Johor dan satu daerah di Sarawak.


Menurut agensi itu, seramai 339 mangsa daripada 91 KIR direkodkan masih berlindung di lapan pusat pemindahan sementara (PPS).

- Bernama

 

Banjir: Hampir 100 Peratus Ketua Isi Rumah (KIR) Terima BWI: NADMA

KUALA LUMPUR: Hampir 100 peratus ketua isi rumah (KIR) yang berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) ketika banjir gelombang pertama menerima bayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) setakat ini.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dalam kenyataan hari ini memaklumkan bagi kejadian banjir membabitkan gelombang kedua pula, bayaran BWI telah diagihkan kepada 1,120 (19.3 peratus) KIR yang berpindah ke PPS.

"Sejumlah 96.9 peratus KIR yang berpindah ke PPS bagi banjir gelombang pertama menerima bayaran BWI manakala bagi KIR yang tidak berpindah ke PPS, 34,227 (45.9 peratus) telah menerima agihan BWI.

"Selain itu, bagi KIR yang tidak berpindah ke PPS membabitkan banjir gelombang kedua pula seramai 1,063 (23.7 peratus) telah menerima bayaran BWI," menurut kenyataan itu.

Menurut NADMA, berhubung kerja-kerja pembersihan sisa banjir, 96.18 peratus kerja pembersihan selesai bagi fasa satu membabitkan enam negeri dan 99 peratus bagi fasa dua membabitkan dua negeri iaitu Negeri Sembilan dan Melaka.

 
Kenyataan itu memaklumkan 766 orang daripada 216 KIR direkodkan sedang berlindung di 19 PPS, dengan Sarawak semalam dilaporkan mengaktifkan PPS pertama negeri iaitu di Dewan Kampung Jeriah, Sibu menempatkan 46 orang daripada lima keluarga.

Selain itu, kenyataan itu memberitahu Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia memaklumkan tiada pertambahan kejadian tanah runtuh direkodkan di Negeri Sembilan dan Sarawak, menjadikan jumlah keseluruhan kejadian tanah runtuh sepanjang monsun timur laut (MTL) 2021/2022 di seluruh negara kekal 271.

BERNAMA

 

'Terima kasih PM bantu ringankan beban kami'

RANTAU PANJANG: Baru sahaja menerima Bantuan Wang Ihsan (BWI) RM1,000, mangsa banjir di Kampung Bendang Perol, di sini, tidak menyangka mendapat pula bantuan baik pulih rumah mereka yang rosak dalam bencana berkenaan.

Mereka meluahkan rasa syukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang tampil membantu pada saat rakyat berdepan kesulitan akibat banjir. Penerima bantuan adalah penduduk yang kediaman mereka mengalami kerosakan teruk disebabkan musibah berkenaan.

Penduduk, Mohd Yusoff Setapa, 45, berkata sebaik dimaklumkan oleh penghulu bahawa kediaman usangnya antara yang dipilih menerima bantuan kerajaan berkenaan, dia hanya mampu mengucapkan rasa syukur.

"Memang saya buntu memikirkan bagaimana nak cari wang untuk baiki dinding rumah dan dapur yang hampir runtuh selepas ditenggelami banjir bermula 17 Disember lalu. Dengan adanya bantuan sebegini, ia bagaikan memberi sinar baharu buat saya dan keluarga.

"Terima kasih Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana peka akan nasib rakyat, terutama mangsa banjir yang sememangnya menerima kesan agak teruk akibat bah baru-baru ini. Saya tidak sangka kerajaan ambil langkah segera membantu penduduk yang terjejas," katanya.

"Sejujurnya, saya suka cara kepemimpinan kerajaan hari ini yang membantu tanpa mengira birokrasi, malah disampaikan terus kepada rakyat.

"Tidak sangka baru saja saya terima BWI sebanyak RM1,000 sebelum ini, ada lagi rezeki lain yang datang khusus untuk membaiki rumah yang rosak akibat banjir," kata ibu kepada lapan cahaya mata ini.

Kerajaan juga membantu membaik pulih kediaman keluarga daif di Kampung Kuin Merah, Bukit Tandak, di sini yang dimaklumkan mengalami kerosakan teruk selain bumbung bocor.

Dalam perutusan Tahun Baharu 2022 baru-baru ini, Perdana Menteri antara lain mengumumkan kerajaan akan menguruskan baik pulih rumah yang rosak teruk akibat banjir dengan kos sehingga RM15,000, manakala bagi kediaman yang musnah dan tidak boleh diduduki, kerajaan akan membantu pembinaan rumah baharu dengan kos sehingga RM56,000 setiap unit.

Di samping itu, kerajaan turut menyediakan bantuan tunai hingga RM5,000 bagi setiap keluarga untuk kerja pembaikan rumah yang mengalami kerosakan tidak teruk.

- BH ONLINE

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search