PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

RM125.5 Juta BWI Sudah Diagih Setakat Semalam

RM125.5 Juta BWI Sudah Diagih Setakat Semalam

KUALA LUMPUR: Lebih RM125.5 juta Bantuan Wang Ihsan (BWI) yang berjumlah RM1,000 kepada setiap penerima sudah disalurkan melalui Tabung Kumpulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN) kepada negeri yang terjejas banjir bagi tujuan pengagihan kepada ketua keluarga isi rumah yang terbabit bencana itu, hingga semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata ia adalah sebahagian daripada Bantuan Banjir Keluarga Malaysia untuk mangsa banjir berjumlah RM1.4 bilion yang diumumkan beliau pada 29 Disember tahun lalu.

Beliau berkata, hingga kelmarin, prestasi pengagihan bagi mangsa yang berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) adalah sebanyak 97.3 peratus daripada bilangan ketua isi rumah yang layak bagi gelombang pertama banjir di lapan negeri yang terjejas.

"Prestasi pengagihan bagi gelombang kedua adalah sebanyak 57.3 peratus meliputi Terengganu, Negeri Sembilan, Kelantan, Pahang, Sabah dan Johor," katanya.

Beliau berkata demikian ketika memberikan penerangan berhubung Bantuan Bencana Banjir pada Mesyuarat Khas Parlimen di Dewan Rakyat, hari ini.

 

-Berita Harian

 

 

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search