PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

'Terima kasih PM bantu ringankan beban kami'

'Terima kasih PM bantu ringankan beban kami'

RANTAU PANJANG: Baru sahaja menerima Bantuan Wang Ihsan (BWI) RM1,000, mangsa banjir di Kampung Bendang Perol, di sini, tidak menyangka mendapat pula bantuan baik pulih rumah mereka yang rosak dalam bencana berkenaan.

Mereka meluahkan rasa syukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang tampil membantu pada saat rakyat berdepan kesulitan akibat banjir. Penerima bantuan adalah penduduk yang kediaman mereka mengalami kerosakan teruk disebabkan musibah berkenaan.

Penduduk, Mohd Yusoff Setapa, 45, berkata sebaik dimaklumkan oleh penghulu bahawa kediaman usangnya antara yang dipilih menerima bantuan kerajaan berkenaan, dia hanya mampu mengucapkan rasa syukur.

"Memang saya buntu memikirkan bagaimana nak cari wang untuk baiki dinding rumah dan dapur yang hampir runtuh selepas ditenggelami banjir bermula 17 Disember lalu. Dengan adanya bantuan sebegini, ia bagaikan memberi sinar baharu buat saya dan keluarga.

"Terima kasih Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana peka akan nasib rakyat, terutama mangsa banjir yang sememangnya menerima kesan agak teruk akibat bah baru-baru ini. Saya tidak sangka kerajaan ambil langkah segera membantu penduduk yang terjejas," katanya.

"Sejujurnya, saya suka cara kepemimpinan kerajaan hari ini yang membantu tanpa mengira birokrasi, malah disampaikan terus kepada rakyat.

"Tidak sangka baru saja saya terima BWI sebanyak RM1,000 sebelum ini, ada lagi rezeki lain yang datang khusus untuk membaiki rumah yang rosak akibat banjir," kata ibu kepada lapan cahaya mata ini.

Kerajaan juga membantu membaik pulih kediaman keluarga daif di Kampung Kuin Merah, Bukit Tandak, di sini yang dimaklumkan mengalami kerosakan teruk selain bumbung bocor.

Dalam perutusan Tahun Baharu 2022 baru-baru ini, Perdana Menteri antara lain mengumumkan kerajaan akan menguruskan baik pulih rumah yang rosak teruk akibat banjir dengan kos sehingga RM15,000, manakala bagi kediaman yang musnah dan tidak boleh diduduki, kerajaan akan membantu pembinaan rumah baharu dengan kos sehingga RM56,000 setiap unit.

Di samping itu, kerajaan turut menyediakan bantuan tunai hingga RM5,000 bagi setiap keluarga untuk kerja pembaikan rumah yang mengalami kerosakan tidak teruk.

- BH ONLINE

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search