PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

Mangsa Banjir Terima BWI

Mangsa banjir terima BWI

SHAH ALAM: Sebanyak 1,359 ketua isi rumah mangsa banjir Taman Sri Muda menerima Bantuan Wang Ihsan (BWI) RM1,000 daripada Kerajaan Persekutuan semalam.

Dewan Azalea yang terletak Seksyen 25, di sini dikerumuni ratusan mangsa banjir sejak pukul 8.30 pagi biarpun kaunter pemberian bantuan dibuka pada pukul 9.30 pagi.

 

Pegawai Daerah Klang, Mohd. Faizal Abdul Raji berkata, seramai 1,359 mangsa banjir yang hadir menerima bantuan daripada 1,500 mangsa yang dipanggil pihaknya.

“Alhamdulillah, program berjalan lancar dengan kami membuka 10 kaunter pemberian untuk memastikan mereka tidak perlu menunggu lama bagi menerima bantuan.

“Kita akan buat program sama di beberapa lokasi di Klang sehingga semua pemohon dapat bantuan ini,” katanya dalam program pemberian BWI peringkat negeri Selangor, di sini, semalam.

Beliau menambah, dianggarkan seramai 3,507 ketua isi rumah menerima bantuan meliputi penduduk Taman Sri Muda, Seksyen 28 dan Kampung Bukit Changgang, Kuala Langat.

Sementara itu, seorang suri rumah, R. Vivitha, 34, dia akan menggunakan duit tersebut untuk membeli kelengkapan rumahnya yang rosak.

“Duit RM1,000 ini dapat menampung sedikit perbelanjaan untuk membeli perabot baharu dan saya ucapkan ribuan terima kasih kepada kerajaan Malaysia atas pemberian bantuan ini,” katanya.

Seorang lagi penerima, Ar-Samer Abd. Sabur, 25, berkata, bencana berkenaan menyebabkan dia kerugian RM50,000, yang merangkumi kerosakan sistem pendawaian rumahnya serta dua kenderaan.

“Saya boleh panggil juruteknik elektrik segera untuk buat pemeriksaan sistem pendawaian. Banyak suis elektrik yang dipasang di rumah tidak boleh digunakan,” katanya yang sudah 12 tahun menetap di Taman Sri Muda.

UTUSAN

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search