OFFICIAL PORTAL
NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AGENCY
PRIME MINISTER'S OFFICE

Special Malaysia Disaster Assistance and Rescue Team (SMART)

Pasukan Mencari Dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART)


Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia atau SMART (Special Malaysia Disaster Assistance and Rescue Team) telah ditubuhkan pada 1 Ogos 1995 di bawah Arahan No.19 Majlis Keselamatan Negara berikutan kejadian keruntuhan pangsapuri Highlands Towers pada tahun 1993. Kejadian berkenaan mendedahkan tentang kekurangan negara dalam menghadapi tragedi runtuhan bangunan besar yang menyebabkan Malaysia terpaksa meminta dan menunggu bantuan daripada luar negara. Semasa ditubuhkan, mandat pasukan adalah untuk melaksanakan tugas-tugas mencari dan menyelamat khas yang memerlukan kepakaran, kemahiran dan peralatan serta kelengkapan yang khusus di dalam sesuatu kejadian bencana.

Pasukan SMART telah berjaya mendapat pengiktirafan INSARAG External Classification (IEC) daripada International Search and Rescue Advisory Group yang merupakan sebuah entiti Bangsa- Bangsa Bersatu (United Nations – UN) pada 3 Jun 2016. Sehubungan dengan itu, pasukan SMART akan dinilai semula pada tahun 2021 – INSARAG External Reclassification (IER).

Disclaimer
The Government of Malaysia and the National Disaster Management Agency (NADMA) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search